Artikel 44 vragen aan GS: Platform Opnieuw Thuis

Geacht College,

Hierbij schriftelijke vragen conform artikel 44 van het Reglement van Orde van het Statenleden Peter van Dijk, Ruud Haaze, Caroline Kooman en Roland de Wit, Partij voor de Vrijheid (PVV), over het Platform Opnieuw Thuis.

Toelichting

Op de website www.opnieuwthuis.nl valt te lezen dat provincies en het IPO, samen met andere organisaties en overheden een "stimulerend samenwerkingsverband" vormen onder de naam "Het Platform Opnieuw Thuis". Dit platform heeft met het motto "van vluchteling naar buurtgenoot" als doel "de huisvesting van toegelaten vluchtelingen versnellen en verbeteren".

De fractie van de PVV heeft de volgende vragen aan het college.

  1. Is de provincie Zeeland bij dit platform betrokken? Zo ja, Op welk moment en op wiens initiatief is over de betrokkenheid van de provincie besloten?
  2. Zijn er voor of vanwege deelname -direct of indirect- kosten gemaakt? Zo ja, welke kosten en hoeveel?
  3. Indien de provincie Zeeland betrokken is bij dit platform waarom zijn Provinciale Staten dan niet actief geïnformeerd over deze deelname?
  4. Heeft de provincie in dit kader overleg gevoerd met het COA? Zo ja, vanaf wanneer en waarover?
  5. Wat is de rol van het IPO in dit platform? In hoeverre heeft de provincie hierover overleg gevoerd in IPO-verband?
  6. Welke concrete activiteiten of bijdragen heeft de provincie Zeeland geleverd binnen dit platform?
  7. Op de site van het platform zijn politiek gekleurde teksten te vinden over de zogenaamde vluchtelingenproblematiek, bijvoorbeeld "vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben recht op een dak boven het hoofd. Snel en goed. Alleen dán kunnen zij een nieuwe start maken en een bijdrage aan de samenleving leveren. Gemeenten staan voor de taak dat te organiseren. Een opgave waarbij ze breed steun nodig hebben en krijgen van Opnieuw Thuis." Waarom verleent het college medewerking aan deze politieke asielpropaganda?
  8. Doelstelling van het platform is het versnellen van huisvesting van asielzoekers. Wat is uw boodschap richting onze eigen Zeeuwse burgers die hierdoor langer op de wachtlijst voor een huurwoning moeten staan?
  9. Op het platform is een pilot te vinden voor “een snellere uitkering huur- en zorgtoeslag” voor asielzoekers. Wat is uw boodschap voor al onze eigen Zeeuwse burgers die krom moeten liggen om uitkeringen, huisraad, zorgverzekering, schoolgeld, toeslagen en andere financiële tegemoetkomingen voor deze gelukszoekers gratis ter beschikking te stellen?
  10. Wat is daarnaast de boodschap van het college aan de gewone hardwerkende Zeeuwen voor wie het college kennelijk de urgentie niet voelt om bureaucratische procedures te versnellen?
  11. Is het college net als de PVV van mening dat asielopvang geen kerntaak van provincie of IPO is?
  12. Bent u bereid het IPO op te roepen te stoppen met deze asielwaanzin? Zo nee, waarom niet?
  13. Bent u bereid het lidmaatschap van dit platform op te zeggen? Zo nee, waarom niet?
  14. Bent u bereid om onmiddellijk te stoppen met deze facilitering van de asieltsunami?

Zo nee, waarom werkt u actief eraan mee dat gelukszoekers sneller een woning en uitkeringen van toeslagen kunnen krijgen dan de Zeeuwse burgers?

Wij verzoeken u vriendelijk om deze vragen schriftelijk te beantwoorden.

Hoogachtend,

Statenfractie Partij voor de Vrijheid in Zeeland

Peter van Dijk

Ruud Haaze

Caroline Kooman

Roland de Wit

Leden Provinciale Staten van Zeeland