Inbreng tijdens de PS-Vergadering van 26-05-2015 Statenvoorstel Start- en BLD 199

Inbreng tijdens de PS- Vergadering van 26-05-2015 Statenvoorstel Start- en - BLD-199

Voorzitter,

De provinciale inzet op economie is opgenomen in de beleidsnota: "Economische Agenda" met een looptijd t/m 2015. In een bijgeleverde start- en evaluatienota is de aanpak van deze Economische Agenda 2013-3015 geëvalueerd, met het verzoek van Gedeputeerde Staten, om de start- en evaluatienota vast te stellen en opdracht te verlenen deze te herzien.

 

Het doel van deze herziening is, verdere helderheid te verkrijgen waarop de provisie haar economische stimuleringsbeleid focust en hoe dit zal worden uitgevoerd! Deze beleidsnota zal uiterlijk maart 2016 zijn worden vastgesteld.

De PVV vindt het belangrijk, goede informatie te hebben in economische ontwikkelingen binnen de provisie Zeeland met name op sociale en demografische ontwikkelingen. De Zeeuwse bevolking zal de komende jaren behoorlijk veranderen door vergrijzing en krimp. Stedelijke gebieden, zo blijkt uit onderzoeken, hebben op jongere een aantrekkelijke werking waardoor landelijke gebieden (waaronder Zeeland) teruglopen en zal het van groot belang zijn om Zeeland aantrekkelijk te houden en te maken voor de toekomst.

De PVV is van mening dat jongere de toekomst hebben en om een goede Zeeuwse toekomst te bieden moeten er economische plannen worden verwezenlijkt. Om dit voor de komende jaren te kunnen realiseren is er inzicht nodig. De rol van de provincie in het economisch domein is al enige jaren aan het verschuiven van "pinautomaat" naar verbindende en stimulerende overheid. De PVV onderstreept het belang van dit laatste dat de provincie als regisseur moet optreden om ideeën te bundelen en vormgevende ondersteuning te verlenen op de uitwerking.

Met namen voor het MKB liggen hier de beste kansen omdat het voor Zeeland de grootse werkgevers is en flexibeler kunnen omgaan met innovatie. Het resultaat zal hier het snelt zichtbaar zijn en het effect het groots!

Gezien het zwaarwegende belang van deze Economische Agenda zal de PVV instemmen met dit voorstel van Gedeputeerde Staten op voorwaarde dat de beoogde € 50.000,-- werkbudget binnen de bestaande budgetten wordt opgevangen.

Voorzitter tot zover,

Dank u wel,