Statenvragen voorgenomen sluiting Philips Terneuzen

Hierbij schriftelijke vragen conform artikel 44 van het Reglement van Orde van het Statenlid Wim Markusse, Partij voor de Vrijheid (PVV), over de voorgenomen sluiting van de Lighting divisie van Philips in Terneuzen.

Aan het College van Gedeputeerde Staten
Provinciehuis
Abdij 6
4331 BK MIDDELBURG

Sint-Maartensdijk, 13 november 2014

Geacht College,

Toelichting:

In de PZC van 12-11-2014 valt te lezen dat Philips zijn Lighting divisie in Terneuzen gaat sluiten, waar starters voor TL-buizen geproduceerd worden. Momenteel wordt er nog winst gemaakt, maar Philips voorziet dat de productie in Terneuzen verlieslatend zal gaan worden.
De sluitingsoperatie moet afgerond worden in 2016, waarna de productie zal worden voortgezet in Polen.

Gevolg: 78 Zeeuwse arbeidsplaatsen op de schop.

De Partij Voor de Vrijheid Zeeland maakt zich hier zorgen over en is van mening dat Gedeputeerde Staten voor elke Zeeuwse baan moet knokken. Zeker met in het achterhoofd, dat steeds meer bedrijven (die hun productie in het verleden van Nederland naar Oost-Europa hebben verplaatst) terugkomen naar Nederland om daar de werkzaamheden weer te hervatten.

Vragen aan het College:

1. Bent u op de hoogte van het artikel uit de PZC van 12-11-2014 (1)?

2. Heeft u pogingen ondernomen om de sluiting te voorkomen? Zo ja, wat heeft u dan zoal ondernomen en zo nee waarom niet?

3. Zijn er op dit moment nog meer bedrijven in Zeeland die overwegen hun productie naar het buitenland te verplaatsen? Zo ja, wat gaat u doen om dat te voorkomen?

4. Is er al een sociaal plan opgesteld voor de betrokken werknemers van Philips Terneuzen? Zo ja, wat kunnen de werknemers dan verwachten en zo nee, waarom niet?

(1) "Philips verdwijnt uit Terneuzen" (12-11-2014)

Ik verzoek u vriendelijk om deze vragen schriftelijk te beantwoorden.

Hoogachtend,

Statenfractie Partij voor de Vrijheid in Zeeland

Namens deze,

Wim Markusse
Lid Provinciale Staten van Zeeland