Vertrek Verbrugge Terminals naar Zeebrugge

Schriftelijke vragen conform artikel 44 van het Reglement van Orde van het Statenlid Wim Markusse, Partij voor de Vrijheid (PVV), over het vertrek van Verbrugge Terminals naar Zeebrugge.

Aan het College van Gedeputeerde Staten
Provinciehuis
Abdij 6
4331 BK MIDDELBURG

Sint-Maartensdijk, 5 september 2013

Geacht College,

Toelichting:

In de PZC van 5 september 2013 staat te lezen dat de grootste speler in de Zeeuwse havens, Verbrugge Terminals, heeft besloten om naar Zeebrugge te gaan en Vlissingen achter zich te laten. Dit zou komen door onvoldoende medewerking van Zeeland Seaports voor het opzetten van deepsea-activiteiten in de haven van Vlissingen, ondanks dat het bedrijf aangeeft concrete plannen te hebben gehad om te investeren in Vlissingen. Ook geeft het bedrijf aan te vertrekken vanwege de exorbitant hoge erfpacht die Zeeland Seaports rekent. Verbrugge Terminals gaat nu zijn deepsea-activiteiten ontwikkelen in de haven van Zeebrugge en is daarvoor bereid een slordige 21,5 miljoen Euro te investeren.

De Partij Voor de Vrijheid in Zeeland maakt zich grote zorgen over wat dit voor de Zeeuwse economie betekent. In tijden van crisis moet juist alles op alles worden gezet om bedrijven te behouden, zodat de Zeeuwse werkgelegenheid op peil blijft.

Vragen:

1) Deelt u de mening dat de provincie alles op alles moet zetten om bedrijven die willen investeren in de Zeeuwse economie te behouden en te ondersteunen? Zo nee, waarom niet?

2) Bent u bereid het erfpacht dat door Zeeland Seaports wordt gerekend in de haven van Vlissingen te verlagen, zodat dit geen bedrijven meer afschrikt die een belangrijke bijdrage leveren of willen gaan leveren aan de Zeeuwse economie? Zo nee, waarom niet?

3) Bent u bereid zo snel mogelijk met Verbrugge Terminals om de tafel te gaan zitten om te onderzoeken wat er nog gered kan worden voor Vlissingen? Zo ja, kunt u PS dan op de hoogte houden van deze gesprekken en zo nee, waarom niet?

Uw schriftelijk antwoord zien wij met belangstelling tegemoet.

Hoogachtend,

Statenfractie Partij voor de Vrijheid in Zeeland

Namens deze,

Wim Markusse
Lid Provinciale Staten van Zeeland