Uitlatingen van CdK mevrouw Peijs tijdens bijeenkomst met medewerkers van Thermphos

Hierbij schriftelijke vragen conform artikel 44 van het Reglement van Orde van de Statenleden Ruud Haaze en Peter van Dijk, Partij voor de Vrijheid (PVV), over de uitlatingen van CdK mevrouw Peijs tijdens bijeenkomst met medewerkers van Thermphos.

Aan het College van Gedeputeerde Staten
Provinciehuis
Abdij 6
4331 BK MIDDELBURG

Arnemuiden, 28 september 2012

Geacht College,

Toelichting:

Op vrijdag 28 september 2012 heeft de Commissaris van de Koningin mevrouw Peijs, medewerkers van Thermphos toegesproken. De medewerkers waren naar de Abdij gekomen om aan het dagelijks provinciebestuur een petitie aan te bieden, waarin wordt gevraagd om inzet van het provinciebestuur voor behoud van de werkgelegenheid bij Thermphos en toeleverende bedrijven.
Tijdens haar toespraak legde mevrouw Peijs het verband tussen de medewerkers van de provincie die met de 57+ regeling mogen vertrekken en de medewerkers van Thermphos die ontslagen zullen worden indien Thermphos failliet gaat.

De PVV vindt dit, in de toespraak gelegde verband volstrekt ongepast. De non-activiteitsregeling voor medewerkers van de provincie Zeeland van 57 jaar en ouder (NAR 57+) is een riante regeling, waarbij naast (minimaal) zo'n 70% van het salaris in een aantal gevallen medewerkers de mogelijkheid geboden wordt, daarboven op extra salaris te verdienen door nog op uurbasis door de provincie te worden ingehuurd. Het belangrijkst is nog dat het een vrijwillige vertrekregeling is, dus geen gedwongen ontslag. Zeker in deze tijd wil iedereen wel zo'n vertrekregeling.
Dit terwijl de medewerkers van Thermphos nog maar moeten afwachten of er iets te regelen valt, of dat het een uitkering wordt.

In dat kader hebben wij de volgende vragen.

Vragen:

1. Heeft mevrouw Peijs bovengenoemde uitlatingen gedaan namens het college van GS?
2. Bent u met de PVV van mening dat het verband leggen tussen de riante regeling voor medewerkers van de provincie (NAR 57+) en de nog onduidelijke ontslagregeling voor de medewerkers van Thermphos indien dit bedrijf failliet gaat, volstrekt ongepast is? Zo nee, waarom niet?

Wij verzoeken u vriendelijk om deze vragen schriftelijk te beantwoorden.

Hoogachtend,

Statenfractie Partij voor de Vrijheid in Zeeland

Namens deze,

Ruud Haaze
Peter van Dijk

Leden Provinciale Staten van Zeeland