Inspanningen voor doorstart Zalco

Hierbij schriftelijke vragen conform artikel 44 van het Reglement van Orde van de Statenleden Ruud Haaze en Peter van Dijk, Partij voor de Vrijheid (PVV), over de inspanningen van de minister van Economische Zaken met betrekking tot de doorstart van Zalco.

Aan het College van Gedeputeerde Staten
Provinciehuis
Abdij 6
4331 BK MIDDELBURG

Arnemuiden, 7 februari 2012

Geacht College,

Toelichting:

Minister Verhagen van Economische Zaken gaat zoeken naar overnamekandidaten voor NedCar en mogelijkheden bekijken voor een doorstart van de fabriek. De minister heeft dit maandag 6 februari jl. in de media aangegeven. Hij gaat zelfs naar Japan om met de top van Mitsubishi te praten over verkoop van de fabriek. De Nederlandse regering zal er alles aan doen om een doorstart van Nedcar mogelijk te maken (bron: www.rijksoverheid.nl). Zo hebben Nederlandse ambassades en consulaten al actief contacten gelegd met buitenlandse overname kandidaten.

Vooropgesteld dat het goed is om te zien dat de Nederlandse regering in de persoon van de minister van Economische Zaken en diens complete netwerk zich zo inzet voor Nedcar en daarmee voor de werknemers, roept het in relatie tot de doorstart van Zalco wel vragen op bij de PVV-fractie.

Bij de inspanningen van de provincie Zeeland en verschillende gemeenten met betrekking tot het zoeken naar mogelijkheden van een doorstart van Zalco, hebben wij niets mogen vernemen van een soortgelijke actieve rol zoals hierboven geschetst van de Nederlandse regering in de persoon van de minister van Economische Zaken.

Nedcar en Zalco zijn beide grote werkgevers in de respectievelijke regio's Limburg en Zeeland, en daarmee belangrijk voor die regio's.

Vragen:

1. De PVV is van mening dat de steun van de Nederlandse regering in het zoeken naar mogelijkheden van een doorstart voor Nedcar een goede zaak is. Kunt u aangeven of de minister van Economische Zaken van eenzelfde actieve houding blijk heeft gegeven bij het zoeken naar mogelijkheden van een doorstart van Zalco?
2. Bent u met de PVV van mening dat, gelet op de vergelijkbare impact van een sluiting van een bedrijf als Zalco of Nedcar in de betreffende regio, bovengenoemde actieve houding van de minister van Economische Zaken verwacht mag worden? Zo nee, waarom niet?
3. Indien u met de PVV van mening bent dat bovengenoemde actieve houding van de minister van Economische Zaken in dit soort belangrijke economische kwesties als de sluiting van Zalco mag worden verwacht, kunt u dan aangeven of u de minister hiertoe hebt verzocht? Zo nee, waarom niet?
4. Wanneer er in het geval van Zalco geen actie van de minister is waargenomen met betrekking tot het zoeken van mogelijkheden voor een doorstart, welke mogelijkheden ziet u dan nu nog om de minister tot actie te bewegen?

Wij verzoeken u vriendelijk om deze vragen schriftelijk te beantwoorden.

Hoogachtend,

Statenfractie Partij voor de Vrijheid in Zeeland

Namens deze,

Ruud Haaze en Peter van Dijk

Leden Provinciale Staten van Zeeland