Obligaties Provincie Zeeland

Schriftelijke vragen conform artikel 44 van het Reglement van Orde van het Statenlid Ruud Haaze, Partij voor de Vrijheid (PVV), over het beleggen van provincies in staatsobligaties van kwakkelende eurolanden.

Aan het College van Gedeputeerde Staten
Provinciehuis
Abdij 6
4331 BK  MIDDELBURG

Arnemuiden, 16 augustus 2011

Geacht  College,

Toelichting:

Vier Nederlandse provincies hebben voor miljoenen euro’s belegd in staatsobligaties van de kwakkelende eurolanden, aldus berichtgeving van verschillende media d.d. 15 augustus jl. Volgens deze media zou het niet gaan om de provincie Zeeland.
In het recente verleden heeft de provincie Zeeland 5 miljoen euro verloren door een belegging bij de failliet gegane Lehman Brothers.

Vragen:

1.  De PVV vindt het niet acceptabel dat een provincie publiekgeld risicovol belegd, zoals in staatsobligaties van kwakkelende eurolanden of bij een weinig solide bank. Is uw college dat met de PVV eens? Zo nee, waarom niet?
2.  Heeft de provincie Zeeland op dit moment geld belegd in staatsobligaties of vergelijkbare waardedocumenten of belegd bij een bank, en zo ja om hoeveel geld gaat het?
3.  Indien de provincie Zeeland op dit moment geld belegd heeft; hoe groot zou u de risico’s van die beleggingen willen omschrijven?

Ik verzoek u vriendelijk deze vragen schriftelijk te beantwoorden.

Hoogachtend,

Statenfractie Partij voor de Vrijheid in Zeeland

Namens deze,

Ruud Haaze

Lid Provinciale Staten van Zeeland