STATEN MILD OVER PLANNEN COLITIE

Staten mild over plannen coalitie

door Ernst Jan Rozendaal

MIDDELBURG - Met weinig geld kun je hopelijk toch veel doen. Dat lijkt het uitgangspunt van het coalitieakkoord 'Krachten bundelen', waarover Provinciale Staten gisteren debatteerden.

SGP-fractievoorzitter Goos Roeland noemde het akkoord dat zijn partij samen met CDA, VVD en PvdA heeft opgesteld 'realistisch en ambitieus'.
Realistisch omdat de kas van de Provincie leeg is en er de komende jaren dus weinig geld kan worden uitgegeven, maar ambitieus omdat er door samenwerking - binnen en buiten de Statenzaal - toch veel kan worden bereikt.
"Niet voor alles zal voortaan nog de protemonnee worden getrokken".
De coalitiepartijen toonden zich uiteraard tevreden over hun eigen onderhandelingsresultaat. Van de oppositie kregen ze het voordeel van de twijfel. "We zullen positief zijn waar mogelijk en kritisch waar nodig", zei Peter van Dijk (PVV). Verschillende fractievoorzitters lieten zich in vergelijkbare bewoordingen uit.
Kritisch waren vrijwel alle oppositiepartijen nu al over het voornemen de opcenten motorrijtuigenbelasting te verhogen met gemiddeld ongeveer een tientje per auto.
In de verkiezingstijd was dit nog onbespreekbaar, aldus Jan Henk Verburg (CU).
De slechte financiële situatie van de Provincie wordt volgens Patricia de Milliano (CDA) niet afgewenteld op de autobezitter, omdat het geld geïnvesteerd wordt in wegen.
Kees Bierens (VVD) erkende dat zijn partij weliswaar tegen verhoging van de opcenten was maar 'in noodzakelijke gevallen niet tegen inflatiecorrectie'.
Twee moties om het coalitieakkoord aan te scherpan haalden het niet. Groenlinks kreeg alleen bij SP, D66 en 50Plus de handen op elkaar om af te spreken dat de uitstoot van broeikasgassen in Zeeland met een kwart omlaag moet. Dezelfde partijen stemden voor een motie van D66 om het boren naar schaliegas in de Oosterschelderegio bij voorbaat af te wijzen. Een meerderheid van de Staten wil in beide zaken afwachten waar het Rijk mee komt.