PVV wil militairen bij kerncentrale Borssele

door Ernst Jan Rozendaal

MIDDELBURG. De Statenfractie van de PVV wil dat het provinciebestuur actie onderneemt om de kerncentrale in Borssele beter te beveiligen.

Dat is weliswaar een taak van het Rijk, maar de provincie kan zich daar ook mee bemoeien, vinden Ruud Haaze en Roland de Wit.

Zij hebben schriftelijke vragen gesteld over het bericht dat Amerikaanse experts vinden dat de kerncentrale beter beveiligd moet worden tegen terrorisme.

Nederland is een van de weinige landen waar de beveiligers van kerncentrales geen wapens dragen. Als terroristen met geweld de kerncentrale in Borssele proberen te bereiken, moet de bewaking gewapende versterking van de politie of het leger oproepen. De kans is groot dat die te laat komt.

Op het terrein van de kerncentrale zouden daarom zwaarbewapende beveiligers met honden moeten worden ingezet, aldus de PVV'ers. Ze verwijzen naar België, dat onlangs besloot 140 militairen in te zetten bij de kerncentrale in Doel. "Zou dit voorbeeld niet gevolgd moeten worden in Borssele?", vragen Haaze en De Wit.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant van 2 april 2016