PVV: Zet vertrokken ambtenaren weer in

MIDDELBURG

DOOR ERNST JAN ROZENDAAL

Als vaker een beroep wordt gedaan op oud-medewerkers van de provincie, valt de omstreden vertrekregeling voor ambtenaren een stuk lager uit. De Statenfractie van de PVV wil daarom weten of het provinciebestuur wel zijn best heeft gedaan oud-ambtenaren in te zetten.

In 2013 bood de provincie 160 ambtenaren van 57 jaar en ouder een vertrekregeling aan die neerkomt op betaald verlof. Tot hun pensioen behouden ze een groot deel van hun salaris. Dat kost de provincie bijna 56 miljoen euro. In dat bedrag is ook rekening gehouden met een fiscale boete van 16 miljoen euro, omdat de regeling indruist tegen het landelijk beleid om mensen langer te laten doorwerken.

Voor de 57-plusregeling begon, stelde de provincie nog dat de vertrokken ambtenaren een 'pool van kennis en ervaring' zou vormen 'waaruit geput kan worden'. Als een van de vertrokken ambtenaren voor een klus wordt gevraagd, gaat de fiscale boete omlaag. Bovendien scheelt het kosten aan inhuur van externe adviseurs. In 2013 en 2014 bespaarde de provincie zo 263.000 euro. De PVV wil nu weten hoe hoog dat bedrag in 2015 was.

 

BRON: PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT VAN VRIJDAG 19 FEBRUARI 2016