RvC Delta: directeur houdt loon

MIDDELBURG

President-commissaris Cees Maas draait forse loonstijging van directeur Kamerbeek niet terug.

DOOR FRANK BALKENENDE

Algemeen directeur Arnoud Kamerbeek van energiebedrijf Delta behoudt zijn loonsverhoging van 120.000 euro. De Raad van Commissarissen (RvC) is niet van plan de forse salarisstijging terug te draaien, zegt president-commissaris Cees Maas van Delta.

"Ik snap het tumult, zowel bij het personeel als bij de aandeelhouders, maar de Raad van Commissarissen houdt zich aan gemaakte afspraken met de algemeen directeur", zegt Maas.

Kamerbeek maakte vorig jaar een forse inkomensprong. Zijn vaste salaris steeg van 400.000 naar 520.000 euro. De bom ontplofte toen woensdag een intern bericht van de Centrale Ondernemingsraad uitlekte.

Daaruit bleek dat het personeel boos is. Medewerkers staan immers al jaren op nul. Bovendien is bij Delta niemand zeker van zijn baan nu het bedrijf moet splitsen en in aparte bedrijven uiteen zal vallen.

Ook de politiek staat op de achterste benen. De PvdA-Kamerleden Joyce Vermue (uit Schoondijke) en John Kerstens hebben minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en minister Kamp om opheldering gevraagd. Ze vinden dat de aandeelhouders - de provincie en gemeenten - er bij de Raad van Commissarissen op aan moeten dringen de salarisverhoging terug te draaien. De Statenfractie van de PVV eist dat ook.

Bij de aandeelhouders is het nieuws hard aangekomen. 'Hoogst ongelukkig', noemt gedeputeerde Carla Schönknecht van de provincie de loonsverhoging. 'Ik ben er niet blij mee', mort de Borselse wethouder Ad Schenk.

Schönknecht heeft de andere gedeputeerden ingelicht. Die denken er hetzelfde over. ,,Ik begrijp de gevoelens van het Delta-personeel. Dat vreest voor zijn baan. Zo'n salarisverhoging vind ik in deze situatie niet kunnen."

Schönknecht werd woensdag 'verrast' door een tweet van de Centrale Ondernemingsraad (COR). Ze was niet op de hoogte van de forse salarisverhoging van Kamerbeek. ,,Ik ben daar nooit over geïnformeerd."

Formeel kan ze weinig uitrichten. Niet de aandeelhouders, maar de Raad van Commissarissen gaan over het salaris van de topman van Delta.

Overigens wil de provincie paal en perk stellen aan topsalarissen in bedrijven waarvan ze aandeelhouder is. In maart stelt ze een deelnemingenbeleid vast. Daarmee kan de provincie een plafond voor salarissen van directeuren instellen.

BRON: PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT VAN 5 FEBRUARI 2016