'Directeur Delta moet afzien van hoger salaris'

DEN HAAG - De PvdA in de Tweede Kamer wil dat directeur Arnoud Kamerbeek van Delta afziet van een salarisverhoging. Tweede-Kamerlid Joyce Vermue uit Schoondijke stelt dat in kamervragen aan de ministers Henk Kamp van Economische Zaken en Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Aandringen

Vermue vindt dat het niet kan dat een directeur van een bedrijf, waarvan de aandelen in overheidshanden zijn, meer is gaan verdienen terwijl het bedrijf verlies maakt. Daarom vindt ze ook dat de aandeelhouders er bij Kamerbeek op moeten aandringen, af te zien van zijn salarisverhoging.

Lees ook: 'Loonsverhoging Delta niet uit te leggen'

Onrust

Er is meer politieke onrust rond het salaris van de algemeen directeur van Delta. Ook de PVV in Provinciale Staten vindt dat de salarisverhoging direct moet worden teruggedraaid. Statenlid Caroline Kooman stelt dat in vragen aan het dagelijks provinciebestuur.

Niet uit te leggen

De salarisverhoging van Kamerbeek bleek woensdag uit een interne memo van Delta, die in handen is Omroep Zeeland. De centrale ondernemingsraad gaf in een reactie aan grote moeite te hebben met de salarisverhoging. Die zou niet uit te leggen zijn aan de medewerkers, die al jaren zo goed als op de nullijn zitten.

Loon

Hoeveel Kamerbeek in 2015 precies verdiende, staat in de jaarcijfers. Die worden pas dit voorjaar openbaar gemaakt. In 2014 bedroeg het loon van de directeur inclusief onkostenvergoeding nog 399.723 euro. Er zou in 2015 sprake zijn van een salarisverhoging van ongeveer 100.000 euro.

Opsplitsing

Delta moet in 2017 zijn opgesplitst in onderdelen, waardoor het energieproductiebedrijf los komt te staan van het netwerkbedrijf. Volgens het bedrijf zou de splitsing ten koste gaan van zo'n 800 arbeidsplaatsen. De provincie en de Zeeuwse gemeenten overwegen om Delta te steunen met een garantstelling van 200 miljoen euro.

Bron: Internetsite Omroep Zeeland donderdag 4 februari 2016