Staten bezorgd over de sanering van Thermphos

door Ernst Jan van Rozendaal

MIDDELBURG - Provinciale Staten maken zich grote zorgen over de sanering van de voormalige fosforfabriek Thermphos. De vrees bestaat dat het werk niet voor de opleverdatum van 9 mei klaar is, waardoor de provincie op kosten wordt gejaagd.

"Ik heb het idee dat een gigantische bui op ons afkomt", verwoordde Roland de Wit (PVV) gisteren 'zijn ernstige zorgen' in de Statencommissie Bestuur. Andere Statenleden lieten zich in gelijke termen uit: "Het voelt niet zo goed" (Kees Bierens, VVD), "Lichte onrust en bezorgdheid" (Ton Veraart, D66), "Helemaal geen goed gevoel" (Adrie van 't Westeinde, GroenLinks), "Een vervelend gevoel" (Patricia de Milliano, CDA), "Het hoofdpijndossier Thermphos staat weer op de agenda"(Harold van de Velde, SGP).

Aanleiding was een brief van het dagelijks provinciebestuur waarin wordt gemeld dat de verwerkingsmethode van het voor mens en milieu gevaarlijke fosforslik nog niet voldoet aan wettelijke eisen. Daardoor geeft toezichthouder Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming nog geen toestemming het licht-radioactieve fosforslik te verwerken.

Intussen dreigen de beheerskosten met 1,4 miljoen euro te worden overschreden. Dat komt omdat de brandweer nodig blijft op het terrein en die moet worden betaald, aldus gedeputeerde Jo-Annes de Bat. "We willen ook dat het veilig gaat."
Hij kon zich het gevoel van de Statenleden goed voorstellen. Verbranding van fosforslik is nooit eerder ergens uitgevoerd, vertelde hij. "Er is geen enkel voorbeeld in Europa hoe je dit moet doen." Een alternatief is er niet, want het fosforslik mag niet worden vervoerd. "We zitten er bovenop en doen er alles aan om binnen de beschikbare budgetten te blijven. Hopelijk kunnen we in mei concluderen dat dat is gelukt."

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant van 23 januari 2016.