Staten hekelen het hiep-hiep-hoera in de evaluatie van de Touretappe

door Ernst Jan Rozendaal

MIDDELBURG. Provinciale Staten hebben gisteren gehakt gemaakt van het evaluatierapport dat het dagelijks provinciebestuur heeft laten opstellen over de aankomst van de Tour de France, op 5 juli 2015 op Neeltje Jans.

De kritiek spitste zich vooral toe op het aantal toeschouwers dat die dag in Zeeland langs de route zou hebben gestaan. Tussen de 135.00 en 175.00, aldus de evaluatie die is gemaakt door het Kenniscentrum Kusttoerisme. Donderdag presenteerde Omroep Zeeland een onderzoek waarin overtuigend werd aangegeven dat het er niet meer dan 55.000 kunnen zijn geweest.

De Statenleden overtroefden elkaar gisteren in de manier waarop ze het rapport diskwalificeerden. "Als we het onderzoek moeten geloven waren er 31.000 Middelburgers langs de route"' smaalde Roland de Wit. "Dat is iedereen, behalve kinderen en ouden van dagen. Dat kan niet."

Ronald Viergever van de SP had het over 'Noord-Koreaanse percentages". "Een hoog hiep-hiep-hoeragehalte." Dorith van Ewijk (GroenLinks) gebruikte eenzelfde beeldspraak: "Joepiedepoepie en hieperdepiep." Francois Babijn (Partij voor Zeeland) noemde het rapport 'boterzacht'. "Wie bevangen is door de gele tourkoorts heeft geen zicht meer op de feiten", spotte Kees van den Berge (SGP). Ton Veraart (D66) vroeg zich af of er doping in het spel was. "We moeten degene die dit onderzocht heeft even laten controleren, want geheel nuchter kun je niet tot deze conclusies komen."

Voor PVV, PvdA, VVD en CDA bleef overeind staan dat de Toueretappe enorm goed is geweest voor de promotie van Zeeland, maar Jeffrey Oudeman (CDA) vreesde wel dat door de 'gemakkelijke cijfers' een 'naar gevoel gaat overheersen'.

Volgens gedeputeerde Ben de Reu (PvdA) heeft de Touretappe de internationale bekendheid van Zeeland inderdaad vergroot. Hij zei dat de provincie zich voor de toeschouwersaantallen heeft gebaseerd op tourorganisatie ASO die zelfs uitging van 200.000 toesschouwers. Hij beloofde de Staten een berekening van de opbrengst met 50.000 toeschouwers. "Dan hebben we er nog steeds niks aan verloren."

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant van zaterdag 16 januari 2016