PVV heeft de jongste kandidaten op de lijst

door Rolf Bosboom

MIDDELBURG - De PVV heeft bij de komende verkiezingen voor Provinciale Staten de jongste kandidaten. Eén van hen, de 17-jarige Vincent Bosch uit Poortvliet, heeft zelfs nog geen stemrecht.

Dat blijkt uit een onderzoek van Zeeuwse Staten, een website waarop de pas 16-jarige Marten van der Maas uit Aagtekerke wetenswaardigheden en statistieken over de provinciale politiek verzamelt.
Hij heeft onder meer gekeken naar de gemiddelde leeftijd van de kandidaten voor de verkiezingen van 18 maart. Die is bij de PVV het laagst met 44,8 jaar. Op de tweede plaats staat de SGP met 44,9; derde is ChristenUnie met 46,3 jaar. 50Plus heeft van de dertien partijen veruit de hoogste gemiddelde leeftijd: 68,8 jaar.
Vincent Bosch - zesde op de PVV-lijst - is de jongste van alle kandidaten. Op de tweede plaats staat ook een PVV'er: de 18-jarige Steven Mareels uit Goes. Derde is Silvano Bart uit Middelburg, van Provinciaal Belang Zeeland.
De oudste kandidaat is volgens Zeeuwse Statende 81-jarige Klaas van Belzen uit Vlissingen namens GroenLinks. De topdrie wordt verder gevromd door CDA'er Lon de Jong (77) uit Burgh-Haamstede en Eduard de Smit van 50Plus.
Van der Maas heeft verder gekeken naar de verdeling van de kandidaten over de regio's. Vier partijen hebben geen Thoolse kandidaten. Bij zes partijen komt het merendeel van de kandidaten uit dezelfde regio. Dat is het geval bij Partij voor Zeeland en ChristenUnie (Bevelanden), bij 50Plus en D66 (Walcheren) en bij Provinciaal Belang Zeeland (Zeeuws-Vlaanderen).
"Ik ben heel geïnteresseerd in politiek", zegt Marten van der Maas over zijn motivatie om Zeeuwse Zaken op te zetten. "Door dagelijks leuke details te publiceren, probeer ik mensen iets van de provinciale politiek te laten zien."

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant van 6 februari 2015