Ruud Haaze over bezuinigingen

Ruud Haaze (49) is sinds 2011 statenlid voor de PVV. Hij is geboren en getogen in Vlissingen en woont nu met zijn gezin in Arnemuiden. Na zijn studie weg- en waterbouwkunde in Vlissingen en bestuurskunde in Twente keerde hij terug naar het Zeeuwse. Ruud is momenteel afdelingshoofd Stadsbeheer bij de gemeente Middelburg.

Een sobere en doelmatige overheid
Voor Ruud is het van belang dat je als overheid voor de samenleving allerlei zaken regelt tegen de minimale kosten en zoek naar een sobere en doelmatige oplossing. "En daarom moet je dus ook als Provincie nu en in de toekomst kritisch naar je kerntaken kijken. Voor de PVV is de bestuurlijke transparantie en het letten op de besteding van financiën een belangrijk aandachtspunt". Hij merkt daarbij op dat je als overheid dus altijd eerst in je 'eigen vlees moet snijden'. Dat is ook gedaan door de Provincie de afgelopen jaren. Daarnaast is er al behoorlijk gesneden in het aantal subsidies, zoals bijvoorbeeld die van Scoop.

Defiscalisering van de Westerscheldetunnel
"De Europese wetgeving is zo geregeld dat als de overheid bedrijfsmatige activiteiten uitvoert, je daar ook belasting over moet betalen. Omdat de Westerscheldetunnel een NV (naamloze vennootschap) is, is deze belastingplichtig. Dat betekent dat tot aan het moment dat de tunnel in 2033 tolvrij is, er de komende negentien jaar nog 71 miljoen euro aan het Rijk moet worden afgedrage. En het geld dat je uitgeeft, kun je als Provincie niet meer zelf besteden. Daarom zal de PVV gaan voorstellen om de NV Westercheldetunnel als afdeling bij de Provincie onder te brengen. En dan is er nog de btw-problematiek. Over ieder kaartje, om door de tunnel te kunnen rijden, moet 21 procent btw worden afgedragen. Dus iedere passage zou ongeveer 0,80 eurocent goedkoper kunnen.

De PVV kom dan ook met een initiatiefvoorstel, waardoor de vennootschapsbelastinplicht komt te vervallen en de btw niet meer hoeft te worden afgedragen.

Kom ook naar de Statenvergadering
Op vrijdag 25 april 2014 vindt de Provinciale Statenvergadering plaats in de Abdij van Middelburg vanaf 09.30 uur.

Kijk op www.zeeland.nl voor de agenda of de internetuitzending. U bent ook van harte welkom op de publieke tribune van de Statenzaal.

Bron: Provinciewerk van 23 april 2014