Staten te laat geïnformeerd

MIDDELBURG

Commissaris van de Koning wees dagelijks provinciebestuur op informatieplicht over dreigend tekort.

DOOR ERNST JAN ROZENDAAL

Commissaris van de koning Han Polman heeft in februari binnen het dagelijks provinciebestuur wel degelijk de vraag opgeworpen of Provinciale Staten moesten worden ingelicht over een dreigend tekort op het project Sloeweg. Dat is niet gebeurd, maar het had wel gemoeten.

Dat antwoordt het dagelijks provinciebestuur op schriftelijke vragen van de Statenfractie van de PVV, die haar twijfels heeft over de rol van de commissaris in het Sloewegfiasco.

Destijds is toch besloten de Staten niet in te lichten, omdat daarvoor eerst 'goede en betrouwbare informatie' noodzakelijk was. Die duidelijkheid was er op 18 april. Toen bleek dat het wegenproject zeker 19 miljoen euro duurder zou uitvallen. Kort daarop trad verantwoordelijk gedeputeerde Kees van Beveren (CDA) af. Afgelopen vrijdag vertelde Van Beveren tegenover de speciale Statencommissie die het Sloewegdebacle onderzoekt dat hij zijn collega's in februari had laten weten dat een miljoenentekort dreigde. Volgens de Provinciewet moeten Gedeputeerde Staten in geval van potentiële financiële risico's Provinciale Staten op de hoogte stellen.

Tijdens de hoorzittingen die de onderzoekscommissie deze week houdt, komt deze vraag steeds terug: moeten de Staten meteen worden ingelicht als problemen dreigen of pas als er meer zicht is of het probleem wel of niet kan worden opgelost?

Het dagelijks provinciebestuur denkt daar inmiddels anders over dan in februari, blijkt uit de door Polman zelf ondertekende beantwoording van de PVV-vragen. "Gedeputeerde Van Heukelom heeft eerder al namens GS aangegeven dat het achteraf gezien, met de kennis sinds 18 april, beter was geweest om PS eerder, dat wil zeggen in februari te informeren over mogelijke overschrijding van het budget."

Het antwoord aan de PVV kwam gisteren ongekend snel, een dag nadat de vragen waren ingediend. Ongetwijfeld omdat de hoorzittingen over de Sloeweg nog plaatsvinden. Vandaag is de laatste sessie. Dan verschijnt onder andere gedeputeerde Carla Schönknecht voor de commissie. Polman is niet door de commissie uitgenodigd.

Overigens is ook opmerkelijk dat de PVV nu deze vragen heeft gesteld. Fractievoorzitter Peter van Dijk is namelijk voorzitter van de speciale onderzoekscommissie.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant dd. 23 september 2015