'Geheimhouding maakt democratie monddood'

hoorzitting2 5D79BFC79172ADDFC1257EC40027E331 4

MIDDELBURG - Statenleden worden monddood gemaakt door provinciebestuurders als ze informatie over grote projecten geheim moeten houden. Dat zei Bob Roelofs, griffier van de provincie Gelderland vanmiddag tijdens de tweede hoorzitting van de onderzoekscommissie Sloeweg.

Herhaling voorkomen

Die commissie doet onderzoek naar de gang van zaken rond het Sloewegdebacle. De aanleg van de nieuwe weg valt door missers en blunders vele miljoenen duurder uit dan was begroot. De onderzoekscommissie Sloeweg spreekt tijdens de hoorzittingen met deskundigen en betrokkenen om te voorkomen dat grote projecten in de toekomst weer misgaan.

Openheid en duidelijkheid

De griffier van de provincie Gelderland is uitgenodigd om te vertellen hoe de besluitvorming en de informatievoorziening tussen provinciebestuurders en Statenleden in rijke provincies is geregeld. Griffier Bob Roelofs vertelde dat in Gelderland openheid en duidelijkheid twee belangrijke zaken zijn in de politieke besluitvorming.

Problemen snel melden

"Geheimhouding schaadt het vertrouwen. Met openheid boek je meer winst", stelde hij. "Onze commissaris van de Koning houdt dat scherp in de gaten". Ook vertelde de griffier dat als er in Gelderland een probleem is, dat dan snel wordt gemeld. "Dan wordt het een gemeenschappelijk probleem en zoekt iedereen samen naar oplossingen."

Onderzoekscommissie

De onderzoekscommissie Sloeweg bestaat uit vijf Statenleden: Peter van Dijk (PVV), Ger van Unen (SP), Rutger Schonis (D66), Tobias van Gent (VVD) en Hannie Kool-Blokland (CDA).

Lees ook:
- 'Niet informeren over duurdere Sloeweg was fout'
- Eerste hoorzitting over Sloeweg-debacle

 

Bekijk hier de video:

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2015-09-21/919487/geheimhouding-maakt-democratie-monddood#.VgEdF_QntfY

 

Bron: Internetsite Omroep Zeeland d.d. 21 september 2015