Onderzoekscommissie bijna klaar voor verhoren Sloeweg

14092015

Door Ernst Jan Rozendaal
MIDDELBURG - Maandag ontvangen de vijf Statenleden van de onderzoekscommissie Sloeweg nog een laatste training van het onderzoeksbureau Necker van Naem.

Dan zijn ze klaar voor de hoorzittingen die vrijdag beginnen. In drie dagen tijd worden negen personen aan de tand gevoeld over hoe dat grote infrastructuurproject zo uit de hand kon lopen - met als resultaat een tekort van 20,5 miljoen euro - en hoe het anders had gekund. "Terugkieke is niet het hoofddoel", zegt commissievoorzitter Peter van Dijk (PVV). "Het belangrijkste is dat we vaststellen hoe we kunnen voorkomen dat we nog eens zo'n debacle meemaken."

Vuurwerk
Het is in Zeeland nooit eerder vertoond, een reeks hoorzittingen waarbij bestuurders en ambtenaren in het zicht van televisiecamera's worden verhoord door vijf volksvertegenwoordigers. Vrijdag, bij de eerste hoorzitting, valt meteen vuurwerk te verwachten. Voor de onderzoekscommissie verschijnen dan drie oud-gedeputeerden - Toine Poppelaars (CDA), George van Heukelom (SGP) en Kees van Beveren (CDA) - die ieder op enig moment verantwoordelijk waren voor het project.
Lering
Maar Van Dijk wil ervoor waken dat de nadruk te veel op het verleden komt te liggen. "Er zijn mensen die zeggen dat de onderste steen boven moet komen. Laten we eerst maar eens vaststellen of er nog een onderste steen is. Maar ik ben niet uit op een conclusie die met dikke letters op de voorpagina van de krant komt te staan. De verantwoordelijke bestuurder is opgestapt, er is al afgerekend. Natuurlijk moeten we zo precies mogelijk vaststellen hoe het is gegaan, maar dan vooral om te weten hoe we er lering uit kunnen trekken. Kunnen we een methodiek ontwikkelen die voorkomt dat zich nog eens zo'n debacle voordoet?
Bekijk ook...
• Hoorzittingen Sloeweg beginnen op 18 september
• LPM: Financieel toezicht door provincie 'ongeloofwaardig'
• Gedeputeerde Kees van Beveren treedt af om debacle Sloeweg
• PVV Zeeland zet vraagtekens bij rol commissaris Polman in Sloewegaffaire
Bron:
Provinciale Zeeuwse Courant d.d. 19 september 2015