Start Sloeweg was al verkeerd

18092015

 

DOOR ERNST JAN ROZENDAAL

MIDDELBURG - Slechte voorbereiding, richtlijnen verouderd en verkeerd aanbesteed, blijkt tijdens tweede sessie hoorzittingen. De verbreding van de Sloeweg is van meet af aan slecht aangepakt. Dat zei projectdirecteur Ton Vrijdag gisteren tegenover de speciale onderzoekscommissie van de Staten.

In februari trad hij aan als voorzitter van een taskforce die het toen dreigende fiasco bij het wegenbouwproject in kaart moest brengen, vanaf juni is hij projectdirecteur Sloeweg. "Ik trof een project aan met veel fouten en onvolkomenheden. Het heeft een slechte voorbereiding gehad en er werden geen beslissingen genomen. Er miste een stukje daadkracht om dingen die niet goed gingen te verbeteren."

Tijdens de tweede reeks hoorzittingen werd nog eens op een aantal van de onvolkomenheden gewezen. Zo gaf de nieuwe directeur grote projecten Hans van der Togt aan dat het ambtelijk handboek projectmatig werken van de provincie 'een dode letter' is. De procedures rondom grote projecten zijn niet bijgewerkt en niet actueel. Dat is opmerkelijk, want het handboek stamt uit 2014. Van der Togt ziet het als een van zijn eerste taken het handboek te actualiseren en wil dan dat verplicht wordt het te gebruiken. Ook blijkt dat de Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra de provincie eind 2013 heeft gewaarschuwd de aanbesteding van de Sloeweg niet via een elektronische veiling te doen. Die werkwijze was nooit eerder gehanteerd en volgens Bouw & Infra was 'de omvang van de opdracht zodanig dat deze zich niet leent voor een experiment.' Desondanks koos toenmalig gedeputeerde Kees van Beveren voor een elektronische veiling.

De commissieleden lieten merken dat ze vonden dat hij dat toen aan Provinciale Staten had moeten melden. Vrijdag pleitte ervoor grote projecten als de Sloeweg altijd onder te brengen in een BV, omdat de provinciale organisatie daarvoor onvoldoende is toegerust. Afgelopen vrijdag vertelde Van Beveren dat hij de Sloeweg in een BV had willen onderbrengen, maar dat dit onder meer door tegenwerking van ambtenaren niet lukte.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant dd. 19 september 2015