Openbare hoorzitting over fiasco Sloeweg

Openbare hoorzitting over fiasco Sloeweg

door Ernst Jan Rozendaal

MIDDELBURG. Provinciale Staten gaan een openbare hoorzitting houden naar de gang van zaken rond het Sloewegfiasco. Komende vrijdag wordt daarvoor een onderzoekscommissie van vijf Statenleden geïnstalleerd.

Voorzitter is Peter van Dijk (PVV). De overige leden zijn Tobias van Gent (VVD), Hannie Kool (CDA), Ger van Unen (SP) en Rutger Schonis (D66).

In mei besloten de Staten tot een eigen onderzoek. Aanleiding was de miljoenenoverschrijding bij de verbreding van de Sloeweg en informatievoorziening daarover naar de Staten. Een tijdelijke onderzoekscommissie heeft nu bepaald wat voor onderzoek er moet komen.

Bedoeling is gebruik te maken van eerdere onderzoeken in opdracht van het dagelijks provinciebestuur: het feitenrelaas van de Taskforce Sloeweg en het vorige week gepubliceerde onderzoek van het bureau Necker van Naem naar de projectorganisatie van de Sloeweg. De nadruk zal daarom nu liggen op lessen voor de toekomst bij het beheersen en controleren van grote projecten. Verder wordt nader onderzocht wie op welk moment wie heeft geïnformeerd.

Een onafhankelijk bureau - mogelijk weer Necker van Naem - gaat het dossieronderzoek uitvoeren en de hoorzitting voorbereiden. De onderzoekscommisie hecht aan de hulp van een onafhankelijk bureau, omdat ook de rol van de Statenleden zelf wordt onderzocht. De hoorzitting vindt plaats na de zomer.

Op 1 november moet het onderzoek klaar zijn, zodat het op 11 december kan worden besproken in de Statenvergadering.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant 7 juli 2015