Verdubbeling Sloeweg kost minstens 19 miljoen extra

MIDDELBURG - De provincie Zeeland moet minimaal 19 miljoen euro extra bijpassen voor de vernieuwing van de Sloeweg, tussen de A58 en de Westerscheldetunnel. Dat heeft het dagelijks provinciebestuur dinsdag bekend gemaakt. Daarmee is sprake van een forse kostenoverschrijding, omdat de begroting voor het project uitgaat van 60 miljoen euro.

Taskforce
Al eerder werd duidelijk dat tekorten dreigden, maar de opzet was om die tekorten binnen de begroting van de weg op te vangen. Nu blijkt uit cijfers van de Taskforce Sloeweg, die door de provincie is ingesteld, dat er zelfs bij een versobering van de plannen een tekort blijft van 19 miljoen euro.

Fouten en tegenslagen
Het uit de hand lopen van de kosten wordt toegeschreven aan een aaneenschakeling van tegenslagen en fouten. De provincie besloot eind maart vanwege forse tegenvallers bij het verdubbelen van de Sloeweg het werk tijdelijk stil te leggen en de plannen voor het verdere werk flink te versoberen.

30 miljoen
Bij dat tekort van 19 miljoen euro, is de provincie dus al uitgegaan van een ingrijpende versobering van de Sloeweg. Wordt er niet ingegrepen, dan dreigt zelfs een tekort van 30 miljoen euro. De komende maanden moet het dagelijks provinciebestuur met provinciale staten van Zeeland op zoek naar geld, om het gat van 19 miljoen euro te dekken.

Oorzaak
Dagelijks provinciebestuurder Kees van Beveren (CDA) somde tijdens een ingelaste persconferentie oorzaken op voor de kostenoverschrijding. Zo heeft het project langer geduurd dan gedacht, waardoor compensatie moet worden betaald aan de aannemer. Ook blijkt achteraf, dat er andere bouwmaterialen moeten worden gebruikt.

Verantwoordelijk
Dagelijks provinciebestuurder Van Beveren stelde tijdens de persconferentie dat hij politiek verantwoordelijk is voor de kostenoverschrijding. Of hij daarmee bedoelt dat hij aftreedt, wil hij niet zeggen. Vrijdag praten provinciale staten over de Sloeweg.

Verkiezingen
Oppositiepartijen zijn van mening dat de financiƫle problemen bij het project al eerder bekend moeten zijn geweest bij het dagelijks provinciebestuur. Die zou de informatie hebben achtergehouden, tot na de provinciale statenverkiezingen van half maart. Commissaris van de Koning Han Polman liet al eerder weten bij Omroep Zeeland, dat hij en gedeputeerde staten pas 31 maart op de hoogte waren van de grootte van de problemen.

Bron: Omroep Zeeland internetsite - 21 april 2015