PERSBERICHT: PVV wil debat over lozing poliovirus in Westerschelde

Door een fout bij een Belgisch farmaceutisch laboratorium stroomde op 2 september 45 liter met het poliovirus besmet water in de Schelde. Pas op 22 september waarschuwde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu via de PZC de Zeeuwse bevolking voor met dit virus besmette schelpdieren in het oostelijk deel van de Westerschelde. Bij de provincie Zeeland daarentegen werd GS al op 11 september door de Voedsel- en Warenautoriteit gewaarschuwd.

PVV-statenlid Ruud Haaze: "Het is ongehoord dat er op 2 september dergelijke lozing plaatsvindt en dat de Zeeuwen pas 20 dagen later daarvan de hoogte worden gebracht. GS wist het al op 11 september maar bleef op de handen zitten en had hierdoor de volksgezondheid in gevaar kunnen brengen. De Zeeuwse bevolking had meteen door de GS op de hoogte moeten worden gebracht".

Op eerder door Haaze gestelde vragen reageerde GS dat er adequaat was gehandeld. Deze laconieke houding heeft de PVV ten zeerste verbaasd. Vandaar dat de PVV een debat in de komende Statenvergadering heeft aangevraagd. "Er is mogelijk een loopje genomen met de Zeeuwse volksgezondheid en dat is ontoelaatbaar", aldus Haaze.