"Zeeuwse PVV-fractie uit kritiek op trage reactie RIVM op poliovirus" (PZC, 29-9-2014)

MIDDELBURG - De Statenfractie van de PVV vindt dat de Zeeuwse bevolking eerder gewaarschuwd had moeten worden over het poliovirus dat 2 september uit een Belgisch farmaceutisch laboratorium via het riool in een Belgische rivier terechtkwam die uitmondt in de Westerschelde.

Pas op 20 september had het RIVM een uitgebreide risico-analyse klaar en werd de provincie in kennis gesteld van het voorval. Op 2 september was nog onduidelijk óf er sprake was van een gevaar voor de volksgezondheid. Dus had juist gelijk een waarschuwing uit moeten gaan, vindt de PVV. De fractie wijst in dat verband op een aanzienlijk deel van de Zeeuwse bevolking dat niet is gevaccineerd. Uit de analyse bleek uiteindelijk dat er nagenoeg geen risico (meer) was. Het virus was in een kleine hoeveelheid in het water terechtgekomen en voldoende verdund geraakt om serieus kwaad te kunnen. Uit voorzorg adviseerde het RIVM nog wel tijdelijk geen rauwe mosselen en oesters uit de Westerschelde te eten.

De PVV vindt dat Gedeputeerde Staten actie moet ondernemen om voortaan eerder geïnformeerd te worden wanneer iets dergelijks onderweg is naar Zeeland.