Inbreng tijdens de PS-vergadering van 15-4-2011 over vorming nieuw provinciaal bestuur



Mevrouw de voorzitter,

Het is een uiterst bedroevende dag voor de PVV fractie. Tijdens de afgelopen provinciale statenverkiezingen kwam een record aantal mensen naar de stembus in Zeeland om gebruik te maken van hun democratisch recht om te stemmen. Er was hoop, er hing nieuw elan in de lucht en de kiezers waren ervan overtuigd dat met name de gedoodverfde winnaar, de VVD, eindelijk zou kiezen voor verfrissing en een krachtdadig, helder bestuur in onze mooie provincie.

Maar helaas, al direct na de verkiezingen werd duidelijk dat de VVD deze keuze niet wilde of kon maken. De VVD heeft de uitgestoken hand van de grootste winnaar van de verkiezingen, de PVV, niet aangenomen en begon te onderhandelen met de oude politieke en bestuurlijke kliek.

Voorzitter, wat de kiezer nu gepresenteerd krijgt is een oude opgewarmde hap die riekt naar oude tijden. Niks geen verfrissing, maar door deelname van de PvdA en het CDA stilstaand water. En zoals iedereen weet: stilstaand water gaat stinken. Niks geen krachtdadig bestuur, maar een bestuur dat door deelname van PvdA ook nog eens volslagen vleugellam is; wat de VVD wil, wil de PvdA niet. Als de VVD rechts wil, wil de PvdA links.

Naar onze opvatting een relatie die bij voorbaat gedoemd is te mislukken. Zeeland heeft een krachtig en helder bestuur nodig dat moedige beslissingen durft te nemen die nodig zijn voor Zeeland, maar het krijgt, in plaats daarvan, een lamme eend.

Volgens meerdere deelnemers aan de collegeonderhandelingen moest de PVV perse buiten de deur gehouden worden. Alles was beter dan de grootste winnaar erbij te nemen, zo dacht men. Met volslagen minachting voor de duidelijke wens van de kiezer werd de PVV buitengesloten.

Als wij geen enkel programmapunt tijdens de verkiezingen hadden opgegeven dan waren we buitengesloten vanwege 'te weinig flexibiliteit en politieke inhaligheid'. Nu wij ons wel flexibel opstelden en aangaven bereid te zijn met iedere partij te praten werd ons verweten te gemakkelijk programmapunten te hebben ingeleverd en te toegefelijk te zijn geweest.

Dat is blijkbaar democratie anno 2011! Je zoekt gewoon een willekeurig argument om je zin door te drijven.

Het CDA gaf daarbij zelfs aan 'dat zij onze mensen niet kenden en dat de PVV tegen Europa was'. Ik kan u alvast beloven dat u onze mensen de komende jaren zult leren kennen en mogelijk zelfs beter dan u lief zal zijn.

Uiteraard is de PVV tegen Europa, zeker zolang we drie keer zoveel betalen dan terug ontvangen, maar tijdens de campagne hebben we overduidelijk aangegeven zoveel mogelijk geld terug te willen halen uit Brussel om daarmee ook de Zeeuwse boeren en vissers te helpen. Dit stond klip en klaar in ons verkiezingsprogramma te lezen. Die belofte zal de PVV trouwens waarmaken, mede door onze uitstekende contacten met de grote PVV fractie in Brussel! Onze eerste statenvragen waren trouwens voor de Zeeuwse vissers!

Voorzitter, ik ga afsluiten. Dit college en haar akkoord zijn ronduit een bittere teleurstelling voor de kiezer. De Zeeuwse kiezer verdient zoveel beter, maar is volstrekt genegeerd. Bestuurlijk Zeeland kiest opnieuw voor zichzelf en niet voor de burger. Het collegeprogramma heeft de titel 'stuwende krachten'. De vraag van de PVV fractie daarbij is: waar NAARTOE stuwen deze krachten?

Wij voorzien dat dit college Zeeland jarenlang op de zandplaat vastzet in plaats van de noodzakelijke vooruitgang brengt. Wat een gemiste kansen! De PVV ziet dit college, in zijn huidige samenstelling, dan ook absoluut niet zitten en zal zich de komende tijd sterk blijven maken om de ware democratische stem te zijn van de Zeeuwse burger, samen met die collega's in de staten die dit ook voorstaan. Politiek draait namelijk om mensen. Om Zeeuwen, die recht hebben op vertegenwoordiging. De PVV zal dat van harte doen en haar controlerende taak krachtdadig uitvoeren.

Ik dank u wel.