Inbreng PS 15 juli 2016

08.01 Brief GS van 2 juni 2016 met advies commissie structuurversterking en werkgelegenheid (Commissie Balkenende)

Voorzitter,
De PVV heeft het rapport “Zeeland in Stroomversnelling” met belangstelling bestudeerd. Er worden enkele duidelijke en terechte constateringen gedaan, onder andere op het gebied van gebrek aan bestuurlijke slagkracht van de Provincie Zeeland.

In die zin kan dit rapport dan ook een waardevolle toevoeging zijn met betrekking tot die zwaktes.
Echter naar de mening van de PVV–fractie zijn de aangedragen oplossingen niet altijd even concreet en daardoor zal het een uitdaging vormen om hier een goede invulling aan te geven.

Als voorbeeld wordt er ter oplossing van het gebrek aan bestuurlijke slagkracht gesproken over het introduceren van experimenten met bestuurlijke vernieuwingen. Wat hier concreet voor vernieuwingen gewenst zijn, wat de ideeën zijn, hoe dit wordt ingevuld en wie dat gaat betalen, al deze vragen blijven naar onze mening onbeantwoord. Het rapport geeft dus wel oorzaken, maar geen duidelijk uitvoerbare en concrete oplossingen. Mogelijk is hier een belangrijke kans gemist, met dit rapport.

Voorzitter,
Uit de brief van 11 juli jl. van minister Kamp, als reactie op het rapport “Zeeland in Stroomversnelling” van de Commissie Balkenende, blijkt dat het kabinet het voorlopig niet ziet zitten om de gevraagde 25 miljoen toe te zeggen! Wel komt er een bedrag van € 300.000, bestemd voor Impuls Zeeland. Het kabinet wenst vooraf nog een goed onderbouwd rapport met voorstellen op tafel te krijgen om verder op het gevraagde in te kunnen gaan?

De vraag die bij de PVV-fractie reist is; moet er dan een tweede rapport komen van Commissie Balkenende? En hoe uitgebreid moet dit dan wel zijn? En wat zijn tot nu toe de gemaakte kosten door de Commissie Balkenende en met welk totaalbedrag moeten wij straks rekening houden voor een vervolgrapport?
Verder ziet minister Kamp het niet als zijn taak om voor de kerncentrale in Borssele een oplossing mede aan te dragen, laat staan om financieel bij te dragen bij een ontmanteling van de kerncentrale. Met andere woorden; de kerncentrale staat in Zeeland, dan is het geen landelijk probleem maar die van Zeeland!!

Heel Nederland heeft elektriciteit van deze kerncentrale gebruikt, er zijn landelijke zwaarwegende wetten in Nederland en die wetgeving heeft mede bepaald dat deze centrale moet sluiten! Moet dan een kleine provincie als Zeeland helemaal zelf voor dit financiële probleem opdraaien?? Bij de sluiting van de kerncentrale Dodewaard in 1997 is er ook gezamelijk naar een oplossing gezocht!

Voorzitter,
De PVV-fractie vindt dit een krom verhaal en vraagt de gedeputeerde met klem hier zich veel sterker tegen te verzetten en deze rekening in Den Haag neer te leggen en niet alleen in Zeeland!


Dank u wel