Inbreng tijdens de PS-vergadering van 25-4-2014 bij het debat over de gewijzigde Algemene subsidieverordening Zeeland 2013

Voorzitter,
Voor ons ligt een wijziging Algemene subsidieverordening Zeeland 2013.

De in onderhavige subsidieverordening opgenomen wettekst is onnodig complex en daardoor minder transparant.

De PVV stelt een tekstuele aanpassing voor die leidt tot een beter overzicht en meer duidelijkheid.

Overbodige zaken kunnen worden weggelaten, zoals de bepaling dat genoemde bedragen jaarlijks bij ministeriƫle regeling worden gewijzigd.

Omdat de bedragen jaarlijks al bij minsteriele regeling worden aangepast is het overbodig om deze bedragen jaarlijks door GS te laten vaststellen. Hiermee kan het betreffende lid van het oorspronkelijke artikel komen te vervallen, het is overbodig en voegt niets toe.

Ook is er een lid opgenomen wat aan geeft onder welke voorwaarden GS tot wijziging van de bedragen van de norm over kan gaan. Nu de norm en de bijbehorende bedragen jaarlijks bij ministeriele regeling worden vastgesteld liggen die norm en de bijbehorende bedragen reeds vast en is ook dat lid overbodig.

Ik bied u dan ook graag een amendement aan wat beoogt de in de subsidieverordening opgenomen wettekst minder complex en dus meer transparant te maken.

In april jl. deed de rechtbank Oost-Brabant een uitspraak in een zaak tussen de gemeente Eindhoven en een gesubsidieerde instelling over het stellen van een topinkomensnorm.

Ondanks de negatieve uitspraak van de rechtbank is wat de PVV betreft het hanteren van een provinciale topinkomensnorm juridisch toch houdbaar.

Daarnaast is de PVV van mening dat voor bij een gesubsidieerde instelling werkzame bestuurder, directeur of medewerker, een salarispakket van 70% van het ministersalaris ruim voldoende is.

Dit verhoudt zich tot het salaris van een gedeputeerde.

Het is daarom dat wat de PVV betreft de toepasselijke norm gesteld wordt op 70% van de WNT-norm.

In het oorspronkelijke voorstel rapporteerde GS afwijkingen van de gestelde norm achteraf in de jaarrekening.

De PVV acht de normering van topinkomens in de publieke en semipublieke sector een wezenlijke en belangrijke zaak.

Provinciale Staten van dergelijke afwijkingen jaarlijks achteraf via de jaarrekening in kennis stellen acht de PVV dan ook niet gepast.

Gedeputeerde Staten dienen Provinciale Staten van een dergelijke afwijking onverwijld schriftelijk in kennis te stellen.

Ik bied u dan ook graag een tweede amendement aan.