Inbreng tijdens de PS-vergadering van 15-11-2013 bij het debat over de Marinierskazerne Vlissingen

Mijnheer de voorzitter,

Tijdens de Statenvergadering van 23 november 2012, dus bijna een jaar geleden, heb ik in mijn inbreng bij de behandeling van het inpassingsplan marinierskazerne Vlissingen opgemerkt dat er wat de PVV betreft sprake was van twee snelheden in dit dossier. De snelheid van Zeeland lag daarbij beduidend hoger dan die van Den Haag.
En voorzitter die indruk hebben wij nog steeds.

In Zeeland is het gas op de plank en in Den Haag is het akelig rustig.
In uw toelichting geeft u aan dat defensie, als aanbestedende dienst, op dit moment bezig is met het doorlopen van het zogenaamde "sourcingsproject" ook wel genoemd de public-private comparator, waarbij wordt geanalyseerd op welke wijze aanbesteding van de bouw van de kazerne kan plaatsvinden.
Wanneer we dan vaststellen dat dit project al begin 2013 is gestart en er tot op heden nog geen resultaten bekend zijn dan duidt dit niet op grote haast bij defensie.

Voorzitter, niemand liever dan de PVV Zeeland wil dat de marinierskazerne naar Vlissingen komt. Wat mij hooglijk verbaasd is dat iedereen er blijkbaar van uit gaat dat dit al in kannen en kruiken is, dat de race is gelopen. Daarom hebben we nu misschien ook maar 5 sprekers.

Maar voorzitter, met een regering die als een weerhaan heen en weer draait, wat vandaag geel is, is morgen groen en een minister van defensie die bij een meerderheid van haar personeel het vertrouwen kwijt is en niet schijnt te weten wat er leeft in haar organisatie, is er wat ons betreft geen enkele zekerheid over de komst van de kazerne totdat alle handtekeningen zijn gezet.

Om de wisselvalligheid van dit kabinet te duiden, en dan beperk ik mij alleen tot defensie, geef ik een aantal voorbeelden:

- De vliegbasis Leeuwarden zou eerst een dependance van Volkel worden, maar blijft nu toch zelfstandig.

- De Johan Willem Frisokazerne in Assen zou dicht gaan en blijft nu toch weer open.

- Het nog in aanbouw zijnde Joint Support Ship, de ZMS Karel Doorman, zou worden verkocht en ook die beslissing werd teruggedraaid.

- De Van Gendtkazerne in Rotterdam zou worden gesloten en de opleiding zou ook naar Vlissingen komen. Rotterdam is woest en trekt nu alle registers open om dit te voorkomen.

Voorzitter, van dit laatste bericht zou Zeeland danig moeten schrikken.
Want concurreren met de gemeente Utrechtse Heuvelrug is tot daar aan toe, maar concurreren met Rotterdam is iets heel anders.
Rotterdam is qua bevolking, lees kiezers, twee keer zo groot als Zeeland en Rotterdam heeft een zeer invloedrijk netwerk in Den Haag.
Wat nu wanneer Rotterdam besluit dat ze ALLE mariniers wil hebben, dus ook het Vlissingse deel.

Voorzitter, zoals gezegd, van dit kabinet kunnen we alles verwachten en ik nodig het College van GS uit mij, de PVV en de Zeeuwse Staten ervan te overtuigen dat Rotterdam er straks niet met ONZE mariniers vandoor gaat.
Voorzitter, we hebben hier te maken met een landelijk dossier, niet een Zeeuws.

Het heeft mijn fractie buitengewoon verbaasd dat niet U, meneer de voorzitter, het gezicht van Zeeland, maar gedeputeerde Van Beveren zich na het vertrek van Mevrouw Peijs over dit dossier heeft ontfermt. Wij vinden dit bijzonder naïef. Ik garandeer u dat dit ook in Den Haag niet wordt begrepen en Rotterdam lacht zich rot.

Tot slot, voorzitter, wil ik graag weten waar voor Zeeland de noodrem zit; wanneer bereiken wij het point of no return, want wanneer Zeeland achterblijft zonder kazerne en met een financiële kater dan is onze snelheid echt te hoog geweest.

Ik dank u voorzitter.